Kako poskrbiš za svoje telo v nosečnosti in po porodu

V tvojem telesu raste novo življenje - kaj je lepšega, kot to? Postajaš drugačna, a si še vedno ti - poskrbi zase, da se boš dobro počutila vseh 9 mesecev in tudi po porodu.

nosečkaNosečnost je čudovito obdobje, ki prinaša za tvoje telo ogromno sprememb. Prva in najbolj očitna, koža na trebuhu se razteguje. Da ohraniš kožo elastično, uporabi vlažilno kremo ali olje takoj po tuširanju. Nam je najbolj všeč Alverde MamaGlück olje za telo za nosečnice (dobiš v dm-u). Namaži se po vsem telesu, saj se koža razteguje tudi drugod (predvsem še na prsih in stegnih). Včasih med nosečnostjo nastanejo strije. Pravijo, da jih ne moreš preprečiti, vendar nega vsekakor ne škodi. Ali strije dobiš prav ti, pa je verjetno odvisno od tvojih genov - ali je tvoja koža dovolj elastična za to, da se raztegne na velikost tvojega nosečega trebuščka.

Poleg kože na rastočem trebuščku potrebuje pozorno nego tudi koža na podplatih in dlaneh - tam velikokrat v nosečnosti postane zelo suha. Zato si brez slabe vesti privošči kakšno pedikuro, sploh če si noseča poleti. In ne pozabi namazati podplatov po tuširanju - nam je najbolj všeč Avon AHA krema za stopala. Dlani in roke so suhe predvsem, če si noseča pozimi. Uporabljaj kremo za roke, nosi jo s seboj in se večkrat na dan namaži. Nam je najbolj všeč L'Occitane krema za roke z 20% karitejevim maslom.

nosečka nega stopalaMed nosečnostjo imaš lahko srečo in se ti koža očisti, ali pa se ti pojavijo mozoljčki. Vse je seveda odvisno od hormonov, ti pa lahko pripomoreš z zdravo prehrano in redno telesno aktivnostjo. To pomaga tudi proti otekanju nog in krčnim žilam. Lasje so po navadi med nosečnostjo bujni, zato pa toliko bolj izpadajo po porodu.

Dobra priprava na porod je tudi masaža presredka. Presredek lahko masiraš po 30. oz. 36. tednu (različne teorije), masaža pa naj bi zmanjšala možnost pretrganja presredka oz. potrebo po epiziotomiji med porodom. Za masažo presredka lahko uporabiš katerokoli hladno stiskano olje, ki ga uporabljaš za kuhanje (npr. olivno), kokosovo olje, mandljevo olje, ali pa kupiš pripravek. Nam je najbolj všeč Weleda olje za masažo presredka - v steklenički ga je dovolj za vsaj tri nosečnosti :) Več o masaži presredka lahko prebereš na priloženih navodilih na Weleda olju ali pa tukaj. Še več nasvetov o varovanju presredka najdeš tukaj.

Po porodu prav tako misli nase. Splača se mazati po vsem telesu (po tuširanju) vsaj še nekaj tednov po porodu, da se koža lepo "skrči" na svojo prejšnjo velikost, vzelo pa ti bo samo minuto ali dve. Uporabljaj kreme, ki nimajo močnega vonja - tvoj dojenček najraje vonja tebe, takšna kot si, brez dodatnih dišav. Odsvetujemo tudi zelo dišeča mila za telo, šampone, druge kozmetične pripravke z zelo močnim vonjem in seveda parfume. (Prav tako odsvetujemo dišeče pripravke za nego dojenčka; od olja za telo&masažo do šampona - naj bodo čim bolj naravni in brez vonja.)

hrana v nosečnostiSkoraj nujen pripomoček prve tedne po porodu je krema za prsne bradavice, saj so (če dojiš) ponavadi na začetku zelo občutljive in potrebujejo nekaj časa, da se "navadijo" na dojenje. V mariborski porodnišnici dobiš linolejsko mazilo, nam pa je zelo všeč Mama (dm) mazilo za bradavice. Pomembno je, da je mazilo užitno, tj. da ga pred naslednjim dojenjem ne rabiš izpirati, da ga dojenček lahko enostavno poje oz. poliže. Za dobrobit tvojih dojk pa svetujemo tudi pogosto tuširanje z vročo oz. toplo vodo, saj se na tak način samo sprosti odvečno mleko (enostavno odteče oz. začne brizgat - brez prsne črpalke). Topla prha pa je tako ali tako vedno dobra sprostitev.

Na splošno je pomembna tvoja higiena. Ne pozabi, čišča je lahko prisotna še 6-9 tednov po porodu in je kužna. Vse, kar pride v stik z njo, naj gre v koš ali v pranje. Roke morajo biti vedno čiste ob rokovanju z novorojenčkom (ne samo tvoje, tudi tiste tvojih obiskovalcev). Sliši se hecno, ampak pomembna je tudi higiena tvojih zob in ustne votline, saj boš dojenčka zagotovo dosti poljubljala.

 

Za konec pa še ena pametna: lepota prihaja od znotraj. Poleg vse skrbi za svojo zunanjost ne pozabi vnašati vase dovolj vode in zdrave hrane - velja tako v nosečnosti kot po porodu.

 

Katja Britvič, vodja centra BabyFit