Na morje z dojenčkom ali malčkom

Poletje je in če imaš srečo, greš tudi ti s svojo družino kam na morje. Ker se tudi mi kmalu odpravljamo in ker jaz zelo rada planiram (moj mož pa je nor na sezname vseh vrst), je tukaj nekaj kratkih nasvetov zate, kako z načrtovanjem narediš svojo pot lažjo.

 na morje z malčkom

Potovanje z otroci je lahko nadvse zabavno, lahko pa zelo stresno za vse. Poskrbi za to, da bo imel tvoj malček ves čas neko zaposlitev. Pomisli, da mali otroci ne morejo zelo dolgo sedeti pri miru brez zaposlitve - niti takrat, ko čakajo na kosilo v restavraciji, niti v avtu. Daj mu knjigo, kaj za risat, igrajte se kakšne besedne igre, pojte, povej mu kakšno pravljico - samo da mu ni dolgčas, saj mu bodo takrat po glavi šle same bedarije. Zato se pripravi in spakiraj stvari, ki vam bodo vsem olajšale in olepšale dopust.

Fino je, če ima malček tudi na dopustu družbo vrstnikov, saj se z njimi lahko igra drugače kot s teboj oz. z drugimi odraslimi. Lahko se dogovoriš za skupni dopust s prijatelji, ki imajo otroke približno iste starosti, ali pa poiščeš družbo drugih otrok v hotelu, kampu ali kamor pač greste. Velikokrat se otroci najdejo sami ob igrišču, na igralih ali v peskovniku in različni jeziki ponavadi sploh niso ovira.

Þ      Če boste jedli v restavraciji, je še najbolje, da izbereš takšne, ki imajo zraven igrišče ali igrala za otroke.

Þ      Na plaži so otroci mogoče lahko bosi, če jim ustreza in če jih ne pika.

Þ      Izogibaj se močnemu (opoldanskemu) soncu, ki je najmočnejše med 11h in 15h. Zaščiti sebe in otroke že zjutraj in znova vsaki 2 uri.

Þ      Zabavne igrače na plaži so kamenčki in pesek.

Þ      Razložiš jim lahko vse o morju (zakaj je slano, od kod pride, ...), morskih živalih in rastlinah, soncu in zaščiti pred njim, čričkih, kamnih, ...

 

Pakiranjekobacaj na peščeni plaži

Po mojih izkušnjah je prostora za prtljago vedno premalo, zato jo je treba zmninimalizirati oz. vzeti res tisto, kar je nujno potrebno. Poleg vseh oblačil in obutve za toplo, zelo vroče in morebitno hladnejše oz. deževno vreme za pot z otroci razmisli še o tem:

 

©       ali potrebuješ pleničke (tetra ali pampers) in ali jih lahko kupiš tam, kamor potuješ

©       otroške knjigice (za lahko noč, za na plažo, za na pot)

©       krema za sončenje in zaščita proti komarjem

©       igračke za v vodo in pesek, igračke za kopno, za v avto

©       vse za spanje (če imaš malčka, morda potrebuješ prenosno posteljico ali pa vprašaš, če jo imajo tam, kamor se odpravljaš)

©    ali potrebuješ svoj redni voziček ali si lahko morda sposodiš kakšnega, ki se zloži na "marelo" ali pa si brez - morda ti je dovolj samo nosilka?

©       ali potrebuješ senčnik ali "polšotor" ali je na plaži naravna senca?

©       kje bo otrok spal na plaži (na ležalki, blazini za napihnit, v vozičku...)

©       kopalke ali pralne pleničke (če ne bo nagec), klobuček ali kapica za zaščito majhnih glavic

©       če imaš večjega otroka: poganjalec/skiro/kolo/rolerji..., rokavčki... za aktivne počitnice

 

Pot

Večina nas verjetno potuje z avtom, čeprav je vožnja z letalom zelo varna tudi za najmlajše. Če si lahko izbiraš čas potovanja, ga načrtuj glede na urnik tvojega otroka (kadar spi ali počiva?, ponoči?), vendar ne pozabi preveriti raznih povezav s trajektom, če ga morate ujeti. Če imate dojenčka, ki potuje še v lupinici, se priporoča večkratni postanek (npr. na vsako uro) da se lahko pretegne in nadiha. Za dojenje se moraš ustaviti, saj si morata oba z malčkom odpeti varnostni pas, hkrati pa ga lahko tudi previješ (mogoče kar v avtu?).

igra s peskomTudi na poti s starejšimi otroci pa pomisli na hrano (otroci so lačni približno vsake tri ure oz. ti že veš, kdaj) in pijačo (sploh, če je zunaj vroče) - piti morajo, čeprav bodo zato pogosteje lulali. Lačni in žejni otroci niso dobra družba v avtu. Spakiraj prigrizke, ustavite se na postajališču ter se spočijte in okrepčajte.

Že prej pomisli, katere igračke/pripomočke/knjige boš vzela za na pot. Lepše je, če je otrok zadovoljen in zaposlen.

 

Za konec pa še dobronameren nasvet. Če greš prvič na morje/dopust z otrokom, se zavedaj, da bo drugače kot doslej. Nič več spanja do 12h in dnevnega počitka, ko se ti zahoče. Otrok je aktiven in treba mu je nameniti pozornost, tako zato, da je varno, kot tudi zato, da je zadovoljen. Prilagodi se mu, navsezadnje je tvoj otrok, imaš ga nadvse rad in odgovoren si zanj. Še prehitro bo zrasel in potem ti bo dolgčas in žal, da nisi bolje izkoristil vsake sekunde njegovega otroštva.

Veselo čofotanje, počitnikovanje in cartanje vam želim!

Katja Britvič, vodja centra BabyFit