ČAR NOSEČNIŠKIH OBLEK

 

piše Jana Krajnc, Inštitut za osebnostni razvoj Maribor, osebno stilsko svetovanje

 

Čas nosečnosti je za večino žensk čas sprememb – tako čustveno, mentalno, psihično kot fizično. Zate je lahko najlepši čas, ali pa se zaradi nastalih sprememb počutiš neprivlačno in okorno, poraja se ti ogromno vprašanj. Eno izmed teh je tudi – kaj obleči? Dejstvo je, da se telo vsak mesec spreminja, zato je dobro, da nosečniška oblačila kupuješ sproti, letnemu času primerno, ne kupuješ prevelikih oblačil ali se tlačiš v premajhne in neudobne hlače. Nosečniška oblačila boš nosila nekaj mesecev pred in še kak mesec po porodu, zato je dobro, da se med seboj dopolnjujejo, vsekakor pa jih lahko kombiniraš z že obstoječimi oblačili s svoje omare.

 

kavbojke za nosečniceV prvem trimesečju po navadi še lahko nosiš »stara« oblačila, kakor hitro pa opaziš, da ti je v hlačah neudobno in si začneš odpirati gumbe, je čas za nakup nosečniških hlač. V kolikor nosiš pretežno hlače, vedi, da brez nosečniškega kroja ne bo šlo – posebej so prilagojene rastočemu trebuščku. Kupi dovolj velike, da ti bodo prav tudi v zadnjih mesecih. Poskusi z modelom hlač, ki imajo zgornji del dopolnjen s širokim patentom. Sprva ga lahko zavihaš na boke, kasneje pa bo patent rasel s trebuščkom, tebi pa bo v njih prav tako udobno. Tako je krojenih mnogo kavbojk, športnih kot tudi elegantnih poslovnih hlač.

 

Prav tako je na podoben način krojenih ogromno kril in lahko jih nosiš skozi vso nosečnost. Poigraj se le z vzorci, s kroji in z materiali. Ne boš zgrešila s klasično krojenim ravnim krilom do kolen, t.i. »pencil« krilom ali preprostim krilom A –kroja.

 

Obleke so zelo hvaležno oblačilo, saj te še lep čas v njih ne bo tiščal trebušček, ko pa boš posegla po novih, so priporočljive obleke na preklop, ki bodo rasle s tabo in jih boš lahko sproti regulirala, ali take, ki so narejene iz bolj elastičnih materialov.

 

obleka za nosečkeVse do zadnjega trimesečja lahko oblečeš še veliko oblačil v svoji omari, kombiniraj jih z na novo pridobljenimi spodnjimi deli, dodaj pa kak zanimiv modni dodatek. Nikar ne posegaj po prevelikih oblačilih, ne boj se pokazati svojih na novo pridobljenih oblin, saj je nosečniški trebušček v oprijeti obleki lahko zelo seksi. Prevelika in široka oblačila ti ne bodo laskala, v njih boš izgledala okorna in debela. Tudi v partnerjevo omaro po alternativo ne zahajaj in se ne tlači v premajhna oblačila. Če si se pred nosečnostjo oblačila elegantno, se tako oblači tudi zdaj, če pa si se najbolje počutila v kavbojkah in majčki, posezi po njih, le da naj bodo majčke malo daljše kot so bile prej. Če vam počutje dopušča, lahko še krepko v nosečnosti nosiš tudi čevlje s peto. Le-ta naj ne bo previsoka, vedno pa stavi na udobje lastnih čevljev in materialov. Dobra in modna različica so tudi čevlji z debelejšim podplatom in polno peto, poleti pa še vedno za modne veljajo “wedge” čevlji in sandali.

 

Že verjetno kar v prvem trimesečju je čas za nakup novega modrčka večje številke, v prihodnjih mesecih pa se bo številka povečala še za kočarico ali dve. Prav tako razmisli o nakupu nosečniških hlačnih nogavic, ki so posebej prilagojene rastočemu trebuščku.

 

stil za nosečniceNosečniška oblačila so dolga leta zavijala nosečnico v široka oblačila brez oblike, vendar je moda prišla dolgo pot, nove obleke pa te lahko naredijo naravnost čudovito. Nosečnost naj ne bo eno veliko, široko oblačilo, ki ga je nosila tvoja babica. V cenovno dostopnih trgovinah kot so H&M, C&A ali Zara najdeš pestro izbiro tunik, srajčk in hlač za vsak dan. Široko paleto nosečniških oblačil ponujajo tudi Baby center, La Vie, trgovina Popek ali Bambini, eden izmed internetnih ponudnikov v Sloveniji pa je tudi Mami Design.

 

V pomladnih mesecih lahko oblečeš tudi svojo jakno, saj je ni potrebno zapreti čez trebušček, videz pa popestriš s kakšno preveliko ogrlico ali modnimi uhani. Dobrodošli dodatek so tudi modni pasovi, ki si jih lahko zapneš nad trebušček tik pod prsmi ali pa pod trebuh, ideje pa lahko poiščeš tudi pri slavnih nosečih zvezdnicah, ki imajo v teh časih skrbno izbrane osebne stiliste.