Vesele decembrske aktivnosti

Krajši dnevi in nizke temperature nas včasih prisilijo, da smo več doma, kar pa ni nujno slabo. Poglej si BabyFitove ideje za ustvarjanje s svojim malčkom - vse zadeve seveda lahko delaš tudi sama.

 

1. Specita medenjake

Že dojenčke mnogokrat zanima, kaj mamice ustvarjamo za štedilnikom, malčki pa prav uživajo, če jih vključiš v ustvarjanje. Posnemajo mamico, delajo "odrasle", pomembne stvari (tehtajo, mesijo, valjajo...), packajo z rokami in na koncu lahko še pojedo, kar so sami ustvarili :) Je sploh lahko kaj lepšega? S peko ali kuhanjem malčki spoznavajo svet hrane in njene priprave. Poleg druženja s starši se pri tem še marsikaj naučijo: spoznavajo sestavine, ugotavljajo, da ni vseeno, v kakšnem razmerju jih zmešaš (recept), vidijo, da je za en keks potrebnega kar nekaj dela, ves čas pa še ustvarjajo s svojimi prstki in rokami (razvijajo svoje ročne spretnosti) ter se srečujejo z različnimi materiali in okusi (moka=se kadi, ko jo daš v posodo, sladkor=sladek!!!, jajce=lupina trda, notranjost spolzka, testo=lepljivo itd.). Tukaj najdeš recept za medenjake, pecivo, primerno za trenutni (predbožični) čas, sladke in enostavne, pri katerih bo malček z veseljem uporabil (svoj?) valjar in modelčke za kekse. Nič zato, če končni izdelek ne bo popoln, zabava ob ustvarjanju bo odtehtala vse (jajčne lupine v testu, medenjaki-kroglice ali črvički ipd.) Veliko zabavnega pekovskega ustvarjanja ti želimo, spodaj pa si oglej, kako smo mi ustvarjali Miklavževe parkeljnje (ali so bile morda hobotnice?) :)

peka parkljev

2. Okrasita stanovanje

Če še niste postavili novoletne jelke, vam ob tem naj malček seveda pomaga. Obesite lučke tudi v njegovo sobo ali kotiček, lahko pa ga okrasite tudi z barvnimi verigami, ki zahtevajo nekoliko priprave in ročnega dela. Potrebuješ kolaž papir, iz katerega s škarjami izrežeš trakove, ki jih nato z lepilnim trakom zlepiš v kroge. Kroge nanizaš enega v drugega in narediš tako dolgo verigo, kot jo potrebuješ. Na koncu jo prilepiš na okenski okvir/poličko/regal... ali oviješ okrog novoletne jelke. Pri ustvarjanju malček uporabi škarje (če mu pustiš) in lepilni trak, spozna materiale (kolaž papir=se lahko zvije, zmečka..., lepilni trak=lepljiv na prste, papir, steno...) in barve. Barvna veriga za nekaj časa lahko postane tudi njegov rep (Luka je z njo v roki 15 min tekal po stanovanju).

barvne verige

 

3. Obiščita lutkovno predstavo

KockeTe dni v lutkovnem gledališču Maribor poteka predstava Kocke, ki je namenjena najmlajšim otrokom med 1,5 in 4 leta starosti. Njena ustvarjalka je mama Nika, ki z 3,5 mesečno Ino obiskuje našo vadbo za dojenčke. Priporočamo ogled ob sobotah, 29.12. ob 11.30 ali 19.1. ob 10h, več o predstavi pa si preberi tukaj.