Bodi aktivna vsak dan

Telesna aktivnost krepi zdravje, tega se zavedajo vse vodilne svetovne (zdravstvene) organizacije, ki prIporočajo pol ure zmernega gibanja, vsaj 5 dni, še bolje večino dni v tednu (HEPA priporočilo). To velja za vso zdravo populacijo, tudi za nosečnice in upokojence. Ali se tega (že) zavedaš tudi ti?

Ena izmed najbolj priljubljenih aktivnosti med Slovenci je hoja. Zanjo zunaj še ni premrzlo. Redna hoja ima pozitiven učinek na zdravje, koristi celemu telesu, poleg tega je preprosta, varna in brezplačna. Hodiš lahko kadarkoli in kjerkoli: doma, po stopnicah, po opravkih, v trgovino, v naravi. Hodi vsaj 30 minut na dan večino dni v tednu. Pri hoji deluje kar 54 mišic; predvsem mišice nog in medeničnega obroča. Mišice rok in ramenskega obroča lahko med hojo krepiš z uporabo palic (nordijska hoja). Hoja se priporoča tudi vsem zdravim nosečnicam, saj poleg vsega ostalega krepi tudi mišice medeničnega dna (samodejno).

Aktivna pa si lahko tudi doma: delaš vaje za moč, vaje za gibljivost in vaje za ravnotežje, hodiš po stopnicah, uporabiš sobno kolo. Telesno dejavna si navsezadnje tudi, ko pospravljaš stanovanje in urejaš okolico. Združi aktivnost z različnimi opravki in se v trgovino/na pošto/banko odpravi peš ali kolesom, pelji psa (ali otroka :) na sprehod itd. Pojdi v hrib (npr. na Pohorje, Pekrsko gorco, Piramido, Kalvarijo...) ali na sprehod ob jezeru (ali ob Dravi). V vse vrste vadbe vključi ogrevanje in ohlajanje.
Želim ti veliko aktivnega veselja že danes! :)